Земље региона морају максимално користити расположиве потенцијале за производњу електричне енергије из обновљивих извора, да увежу политику, науку и привреду, дефинишу заједничке визије, циљеве и пројекте – и на тај начин афирмишу енергетску ефикасност и очување природних добара.

Ово су неки од закључака дводневне размјене знања и искуства првог Самита енергетике Требиње, који је данас завршен у Културном центру.

Генерални директор „Електропривреде РС“ Лука Петровић, који је новинарима представио закључке научног одбора скупа, казао је да су коришћење обновљивих извора енергије и енергетска ефикасност прича која у региону треба да добије пуну афирмацију и крупнији замах.

„Дата је посебна важност и промјенама на страни потрошње, што је и визија енергетске будућности Европе, у смислу уштеда коришћењем паметних технологија“, казао је Петровић.

Он је истакао да је струка дала посебан акценат и на укрупњавање тржишта електричном енергијом и пословање берзи у овом региону.

Научни одбор скупа апострофирао је и потребу интервенисања у правну легислативу да би се убрзали и олакшали пројекти приватно-јавног парнтерства и како би се оснажио инвестициони замах на западном Балкану, јер је процјена учесника, напоменуо је Петровић, да у свим земљама овог региона има много кочница у легислативи.

Петровић је оцијенио да ће овај регионални самит имати снажне и далекосежне поруке, додајући да закључци научног одбора скупа, још увијек у нацрту, у наредних петнаестак дана треба додатно да се разраде и конкретизују, како би могли да обавежу институције БиХ и других земаља Балкана.

„Потребно је укрупнити овај регион како би се могли одупријети глобализацији која је око нас, да можемо бити енергетски стабилни и да ту стабилност осјећају и привреда и грађани. Кроз транзицију нисмо баш одрадили све елементе да би нашли адекватан одговор на тржишну економију која је око нас и да би били на правом мјесту“, закључио је генерални директор „Електропривреде РС“, који је и коорганизатор Самита енергетике у Требињу.

Први Самит енергетике Требиње СЕТ 2020 око теме „Енергетска будућност западног Балкана“ окупио је преко 400 учесника из БиХ и земаља региона, а о проблемима и изазовима са којима се овај дио Европе суочава на пољу енергетике разговарано је на девет тематских панела.