• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size

Издвојено

Добродошли на презентацију Мjeшовитог Холдинга "ЕРС" МП а.д. Требиње. Молимо вас да све приједлоге, сугестије и уочене недостатке у функционисању презентације пошаљете на адресу:
webmaster

Хвала на разумијевању!
Слив Требишњице - мале ХЕ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
уторак, 20 октобар 2009 06:25

Хидроелектрана Брова је ситуирана у Љубомирском пољу које се налази сјеверно од града Требиње, а припада систему Горњих Хоризоната хидроенергетског система ријеке Требишњице.

Акумулација укупне запремине В=1,5 106 м3 је формирана изградњом бране конструктивне висине х=36 м. Брана је од каменог набачаја, а водоиздрживост се обезбјеђује пластичном фолијом која се поставља на узводно лицу бране. Ујезерена вода би се користила вишенамјенски, тј. поред производње електричне енергије, и за наводњавање околних земљишта и евентуално за водоснабдијевање.

Према израђеном идејном рјешењу, инсталисани протицај енергетског постројења би износио Qи=1,6 м3/с, инсталисана снага Ни=0,5 МW, бруто пад постројења Хбр=36 м. Могућа годишња производња износи 400,000 кWх. Хидроелектрана би се везала на 10 кВ делаковод који пролази у непосредној близини.

Неискоришћени потенцијал ријеке Требишњице је 856 ГWх.

Последње ажурирано среда, 21 октобар 2009 17:31