Information

Dobrodošli na prezentaciju Mješovitog Holdinga "ERS" MP a.d. Trebinje. Molimo vas da sve prijedloge, sugestije i uočene nedostatke u funkcionisanju prezentacije pošaljete na adresu:
webmaster

Hvala na razumijevanju!

Home Development Small HPP Trebisnjica river basin
Sliv Trebišnjice - male HE Print E-mail
Written by Administrator   
Tuesday, 20 October 2009 06:25
There are no translations available.

Hidroelektrana Brova je situirana u Ljubomirskom polju koje se nalazi sjeverno od grada Trebinje, a pripada sistemu Gornjih Horizonata hidroenergetskog sistema rijeke Trebišnjice.

Akumulacija ukupne zapremine V=1,5 106 m3 je formirana izgradnjom brane konstruktivne visine h=36 m. Brana je od kamenog nabačaja, a vodoizdrživost se obezbjeđuje plastičnom folijom koja se postavlja na uzvodno licu brane. Ujezerena voda bi se koristila višenamjenski, tj. pored proizvodnje električne energije, i za navodnjavanje okolnih zemljišta i eventualno za vodosnabdijevanje.

Prema izrađenom idejnom rješenju, instalisani proticaj energetskog postrojenja bi iznosio Qi=1,6 m3/s, instalisana snaga Ni=0,5 MW, bruto pad postrojenja Hbr=36 m. Moguća godišnja proizvodnja iznosi 400,000 kWh. Hidroelektrana bi se vezala na 10 kV delakovod koji prolazi u neposrednoj blizini.

Neiskorišćeni potencijal rijeke Trebišnjice je 856 GWh. 

Last Updated on Wednesday, 21 October 2009 17:31