Sindikalna organizacija MP ERS Trebinje

Dobrodošli na prezentaciju Sindikalne organizacije MP "ERS" Trebinje. Molimo vas da sve prijedloge i sugestije pošaljete na adresu:
webmaster

Hvala na razumijevanju!

Početna Naše aktivnosti Sindikalni izlet: Korčula - "Ostrvo Marka Pola"
Sindikalni izlet: Korčula - "Ostrvo Marka Pola" Štampa El. pošta
Napisao Administrator   
sreda, 11 januar 2017 11:22
Sindikalni odbor Matičnog preduzeća ERS je tradicionalno i ove godine u mjesecu oktobru organizovao sindikalni izlet. Nakon sindikalnih izleta prethodnih godina u Grčku sa posjetom Solunu i Svetoj Gori, te prošlogodišnjeg obilaska Oplenca- mauzoleja srpske kraljevske porodice i manastira u Ovčarsko-Kablarskoj klisuri, ovogodišnja destinacija imala je za cilj obilazak Korčule – „ostrva Marka Pola“ i Zahumlja. Izlet je organizovan za vikend u periodu od 07.10.-09.10.2016. godine, s tim da je članovima sindikalne organizacije omogućeno plaćanje na pet mjesečnih rata putem administrativne zabrane.
 
Prva stanica ovogodišnjeg sindikalnog vikend putovanja je bio dolazak u manastir Zavala iz 13. vijeka, posvećenog Vavedenju Presvete Bogorodice. U ovom manastiru se zamonašio i Sv. Vasilije Ostroški, stoga ovaj manastirski kompleks predstavlja mjesto od posebnog značaja za duhovnost našeg naroda. Nakon besjede i rječi monaha vezano za istoriju ovog manastira, grupa je nastavila put prema Pelješcu došavši u Orebić u predvečernjim satima.


Slika 1 - Manastir Zavala

Smještaj za učesnike sindikalnog putovanja, na bazi polupansiona, bio je obezbjeđen u hotelu sa 4* „Bellevue“ na obali mora, a koji se nalazi u neposrednoj blizini centra Orebića. Orebić, nekad malo ribarsko mjestašce poznato po proizvodnji vina i maslinovog ulja, danas je turističko mjesto i centar trajektnih linija koje povezuju poluostrvo Pelješac sa susjednim ostrvima Korčula, Hvar, Brač...
 

Slika 2 - Pogled na grad Korčulu

Narednog dana prema planu puta grupa je nakon vožnje brodom pristigla u grad Korčula na istoimenom ostrvu. Nakon obilaska starog grada Korčule (13. vijek), u čijem se centru nalaze i zidine kuće čuvenog putopisca Marka Pola grupa je razgledala i ostale znamenitosti. Naime, nasuprot ovih zidina nalazi se crkva Sv. Petra, a pored nje su smještene gotička palata „Arneri“ i renesansana palata „Gabriellis“ koja je danas Gradski muzej koji sadrži dokumente o korčulanskoj pomorskoj istoriji. Pored obilaska Gradskog muzeja, zanimljivo je još napomenuti, da je najveće interesovanje grupe izazvala posjeta interaktivnom muzeju voštanih figura „Marko Polo“, gdje su na veoma slikovit i upečatljiv način prikazane postavke i najznačajnije etape u životu ovog pustolova.


Slika 3 - Voštane figure u muzeju „Marka Pola“
Sljedećeg dana puta grupa je obišla stari grad Ston i drevne srednjevjekovne gradske zidine koje svjedoče o davno prohujalim vremena (mjesto gdje je 1219. godine Sv. Sava osnovao Humsku eparhiju). Ston je i danas, kao i u prošlim vremenima, poznat po svojim solanama, te brojnim uzgajalištima ostriga. Fakultativna vožnja brodom - pogled na Ston sa morske strane, uz posjetu uzgajivališta školjki, prezentaciju načina rada, uz degustaciju svježih školjki i vina, a koja je bila planirana programom puta, nažalost nije realizovana zbog loših vremenskih uslova.


Slika 4 - Zidine drevnog grada Stona

Za kraj putovanja grupa je obišla pećinu Vjetrenicu, uz pratnju vodiča, gdje su učesnici putovanja imali prilike uživati u nesvakidašnjim čarima ove kraške ljepotice.


Slika 5. – Grupa ispred ulaza u pećinu Vjetrenicu
 
Jedinstveni prirodni fenomeni (jak vjetar, raznovrsna morfologija, dužina kanala od 7.013 metara, podzemna jezera), bogatsvo podzemne (u većini slučajeva endemične) faune i njena brojnost, učinili su da Vjetrenica bude jedan od prvih spomenika prirode iz Bosne i Hercegovine na putu kandidature za UNESCO-ovu listu svjetske prirodne baštine. Poznata je i kao prebivalište endemične vrste - čovječije ribice, ali takođe i po legendama i predanjima vezano za boravak vila i skrivanje hajduka u njenim podzemnim prostorijama.

Nakon toga je za sindikalce bio organizovan zajdnički ručak u gostionici „Zavala“ koja je sagrađena 1903. godine kao željeznička stanica na liniji Sarajevo- Dubrovnik.


Slika 6. – Zajednički ručak u gostionici „Zavala“

Potom je grupa nastavila put za Trebinje, te pristigla u popodnevnim satima prepuna utisaka sa željom, da se i u narednom periodu nastavi sa tradicijom sindikalnih druženja.
Poslednje ažurirano sreda, 11 januar 2017 11:43