Izdvojeno

Dobrodošli na prezentaciju Mješovitog Holdinga "ERS" MP a.d. Trebinje. Molimo vas da sve prijedloge, sugestije i uočene nedostatke u funkcionisanju prezentacije pošaljete na adresu:
webmaster

Hvala na razumijevanju!

Početna Aktuelnosti Članci Dodjela certifikata za međunarodne menadžment standarde ISO 9001, ISO 14001 i OHSAS 18001
Dodjela certifikata za međunarodne menadžment standarde ISO 9001, ISO 14001 i OHSAS 18001 Štampa El. pošta
Napisao Administrator   
sreda, 13 april 2011 13:40

U Banja Luci 03.03.2011.godine certifikaciona firma SGS-Beograd je Mješovitom Holdingu „Elektroprivreda Republike Srpske“ Matično preduzeće a.d. Trebinje dodijelila certifikate za uspješnu implementaciju međunarodnih menadžment standarda ISO 9001, ISO 14001 i OHSAS 18001.

Svečana predaja certifikata je obavljena u prisustvu Nadzornog odbora i Uprave MH „ERS“ Matičnog preduzeća.

Predaju certifikata su obavili ispred SGS-Beograd gospodin Marinko Ukropina i Mirko Gavrilović, a predaji je prisustvovao i predstavnik konsultanta na poslovima uvođenja standarda prof. Dr Nikola Vujanović iz Q-EXPERT-Beograd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Povodom predaje certifikata prisutnim se obratila gospođa Branislava Milekić, generalni direktor MH „ERS“Matično preduzeće

„Poštovane dame i gospodo Kao što znate, MH „ERS“ Matično preduzeće a.d. Trebinje je upravljačka organizacija u Mješovitom Holdingu „Elektroprivreda Republike Srpske“ i ona :

 • ostvaruje upravljačku supremaciju nad ostalih 11 članica holdinga na bazi kapitala;
 • upravlja radom akcionarskih društava, radi obezbjeđenja tehničko-tehnološkog jedinstva sistema i optimizacije proizvodnje i distribucije električne energije, u cilju njihovog efikasnijeg i racionalnijeg poslovanja i ima ovlašćenja za preduzimanje nalogodavnih mjera u cilju obezbjeđenja navedenih poslova;
 • vrši unifikaciju i standardizaciju svih pravila, procedura, standarda i drugih akata, kojima se bliže reguliše rad pojedinih akcionarskih društava.
 • koordinira i, zajedno sa resornim Ministarstvom, vodi sve aktivnosti koje su vezane za uređenje elektroenergetskog sektora u Republici Srpskoj, kao i aktivnosti koje su vezane za status i poziciju Elektroprivrede Republike Srpske u širem okruženju.

U tom smislu, zaključili smo da bi nam primjena međunarodnih standarda u MH „ERS“ Matično preduzeće a.d. Trebinje pomogla da na sistemski i uređen način, prepoznatljiv u međunarodnim okvirima, ugradimo mehanizme, koji bi nam istovremeno obezbedili sprovođenje naše osnovne delatnosti i ostvarivanje stalnih poboljšanja poslovanja.

Odlučili smo se na jedan integrisani sistem menadžmenta koji obuhvata ispunjavanje zahtjeva 3 međunarodna standarda:

 1. Standard ISO 9001 (sistem menadžmenta kvalitetom – QMS). Ovaj standard definiše odnos organizacije prema korisniku proizvoda/usluga.
 2. Standard ISO 14001 (sistem menadžmenta zaštitom životne sredine – EMS). Ovaj standard definiše odnos organizacije prema društvu (interna i eksterna javnost).
 3. Standard OHSAS 18001 (sistem menadžmenta zaštite zdravlja i bezbednosti na radu – OH&S). Ovaj standard definiše odnos organizacije prema zaposlenima i državi.

Na samom početku primjene ova 3 međunarodna standarda, prvi korak je bio da se identifikuju potrebe poslovanja, kako bi obezbjedili da integracija bude urađena na dobrobit poslovanja. Sada kada smo i zvanično dobili sertifikate za ova 3 međunarodna standarda, mogu da kažem da smo uspjeli u našoj namjeri da naš integrisani sistem menadžmenta (IMS) bude projektovan i primjenjen tako da se prirodno integriše u radne procese i procedure od samog početka.

Sve ovo uradili smo uz veliko angažovanje naših zaposlenih i uz stručnu pomoć konsultantske organizacije Q-EXPERT d.o.o. iz Beograda, koja ima veliko iskustvo u našoj djelatnosti.

Tokom ovog perioda veliki broj zaposlenih upoznat je i edukovan za primjenu standarda ISO 9001, ISO 14001 i OHSAS 18001, što je garancija da ćemo uspješno dalje održavati i poboljšavati uspostavljeni integrisani sistem menadžmenta (IMS).

Tim provjeravača SGS(Siciete General)-Beograd je, u skladu sa zahtevima standarda ISO 9001, ISO 14001 i OHSAS 18001, početkom februara ove godine izvršio provjeru našeg integrisanog sistema menadžmenta. Po završenoj provjeri, tim provjeravača SGS je zaključio da je MH „ERS“ Matično preduzeće a.d. Trebinje uspostavilo, primjenjuje i održava integrisani sistem menadžmenta (IMS) u skladu sa navedenim standardima.

U najkraćem, u narednom periodu očekujemo slijedeće koristi od našeg integrisanog sistema menadžmenta (IMS):

 • Poboljšanje fokusiranja na korisnike i sve zainteresovane strane: akcionarska društva, Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva, Vladu Republike Srpske, zaposlene u Matičnom preduzeću a.d. Trebinje, isporučioce i partnere u poslu, MH „ERS“, RERS, NOS, DERK, društvo i javnost na koje utiče MH „ERS“ Matično preduzeće a.d. Trebinje 
 • Orijentacija na procese u okviru organizacije.
 • Optimizacija internih resursa.
 • Poboljšani fokus na poslovanje.
 • Pristup upravljanju rizicima poslovanja.
 • Smanjenje dupliranja dokumentacije i birokratije.
 • Olakšavanje stalnog poboljšavanja.
 • Ostvarivanje usklađenosti u okviru organizacije i ojačavanje međusobnih veza.
 • Poboljšanje procesa odlučivanja.
 • Smanjenje troškova upravljanja rasipanjima (gubicima, rasturima, štetama).
 • Uštede u potrošnji energije i materijala.
 • Stalna poboljšavanja učinka zaštite životne sredine.
 • Stalna poboljšavanja učinka zaštite zdravlja i bezbednosti na radu.
 • Održivi uspjeh, što ćemo postići svojom sposobnošću da zadovoljavamo potrebe i očekivanja svojih korisnika i drugih zainteresovanih strana tokom dugog vremenskog perioda i na uravnotežen način.
Naš integrisani sistem menadžmenta (IMS) je otvoren za dodavanje novih sistema menadžmenta koji su aktuelni za našu djelatnost. Već planiramo da primjenimo međunarodni standard ISO/IEC 27001, koji reguliše sistem menadžmenta sigurnošću informacija (ISMS), kao i neke druge.“
Poslednje ažurirano sreda, 13 april 2011 11:58