Електропривреда Републике Српске
Потписан протокол о сарадњи са бјелоруском компанијом ГПО „Беленерго“
08.06.2017.

Генерални директор „Електропривреде Републике Српске“ Жељко Ковачевић и генерални директор бјелоруске компаније ГПО „Беленерго“ Евгениј Олегович Воронов потписали су данас у Бањалуци Протокол о сарадњи ове двије компаније.

„Протоколом је предвиђено формирање комитета о сарадњи, којим ћемо дефинисати наше будуће облике сарадње“, рекао је Ковачевић новинарима након потписивања.

Ковачевић је увјерен да има могућности за значајну сарадњу двије компаније, јер је ријеч о електропривреди Бјелорусије, а Републици Српској су потребна њихова знања и искуства у развоју енергетског сектора, јер је „Електропривреда Републике Српске“ окосница привредног развоја Српске.

„Разговарали смо о могућностима међусобне сарадње, али нисмо дефинисали о којим је конкретно пројектима ријеч. Формираћемо комитет – стручну комисију испред `Електропривреде` и Владе Републике Српске, компаније ГПО `Беленерго` и представника Владе Бјелорусије, која ће на основу стручних анализа веома брзо предложити владама и менаџментима електропривреда моделе и облике сарадње“, појаснио је Ковачевић.

Он је изразио захвалност делегацији из Бјелорусије поводом посјете „Електропривреди Републике Српске“, а министру индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петру Ђокићу на посвећености развоју енергетског сектора у Српској.

Генерални директор бјелоруске компаније ГПО „Беленерго“ Евгениј Олегович Воронов задовољан је потписивањем Протокола о сарадњи са „Електропривредом Републике Српске“ до којег је дошло захваљујући министру Ђокићу, истичући да је увјерен да ће сарадња бити на узајамну корист.

„У Бјелорусији постоји трговински простор за сва предузећа из Републике Српске која се баве производњом електроенергетске опреме, да могу учествовати на тендерима у нашој земљи“, истакао је Воронов.

Он је рекао да је сарадња Бјелорусије са Републиком Српском могућа у свим сегментима енергетског сектора у складу са Стратегијом развоја енергетског сектора Републике Српске до 2030. године, односно у изградњи, ремонту постројења, пројектовању и обуци запослених.

Воронов је позвао представнике „Електропривреде Републике Српске“ и медија да посјете електроенергетске пројекте и капацитете у Бјелорусији.

Он је напоменуо да је Бјелорусија у посљедњих пет година стекла огромно искуство у оквиру модернизације енергетског система и да су њихова предузећа на територији земаља бившег Совјетског Савеза постигла највеће резултате енергетске ефикасности – најниже трошкове у производњи електричне, топлотне енергије и горива.

„Током посљедњих 10 година замијенили смо око 25 одсто инсталисаних енергетских капацитета у Бјелорусији и пустили смо у рад веома ефикасна постројења и објекте који користе гасну енергију код којих је коефицијент корисног дејства на нивоу 57 одсто“, додао је Воронов.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, који је присуствовао потписивању Протокола, рекао је да је отворена нова страница сарадње двије електропривреде, истичући да се на овај начин развија први облик сарадње између Српске и Бјелорусије.

„Овим протоколом отварамо нову могућност развијања свеопште сарадње, али посебно у сектору енергетике, јер је он један од најважнијих стубова развоја Републике Српске у наредном периоду, имајући у виду усвајање Стратегије развоја сектора енергетике до 2030. године“, истакао је Ђокић.

Он је увјерен да ће се у наредном периоду десити активности које ће бити од обостране користи за електропривреде Републике Српске и Бјелорусије.

„На овај начин стварамо услове да електроенергетска предузећа из Републике Српске која послују не само у систему `Електропривреде Републике Српске`, већ и изван тог система, могу да буду партнери са `Електропривредом Бјелорусије`“, закључио је Ђокић.

Прије потписивања Протокола, министар је разговарао у Бањалуци са привредном делегацијом из Бјелорусије коју предводи генерални директор компаније ГПО „Беленерго“ Евгениј Олегович Воронов.

Hercegovina Press