Електропривреда Републике Српске
КОВАЧЕВИЋ: У 2018. години стабилизација и развој ЕРС–а
28.12.2017.

„Електропривреда Републике Српске“ (ЕРС) планира у наредној години да уложи 488 милиона марака у изградњу нових енергетских објеката, изјавио је у интервјуу Жељко Ковачевић, директор овог предузећа.

Са друге стране, у одржавање и ревитализацију постојећих производних објеката, изградњу нових, као и одржавање и изградњу нове дистрибутивне мреже посљедњих година инвестирано је око 145 милиона КМ.

„Основни циљ је стабилан рад ЕЕС Републике Српске, сигурно снабдијевање потрошача електричном енергијом, као и извоз електричне енергије на регионално тржиште“, каже Ковачевић.

НН: Како оцјењујете пословну 2017. годину?

КОВАЧЕВИЋ: Ово је била једна од најтежих година за ЕРС због изузетно лоших временских прилика. Суочили смо се с незапамћено лошом хидрологијом, великим мразевима и топлотним таласима, који су изазвали екстремну потрошњу електричне енергије. Ипак, баш у таквим условима показали смо да је „Електропривреда Републике Српске“ стабилан и сигуран систем, јер смо упркос свим потешкоћама успјели да испоручимо довољну количину електричне енергије за све потрошаче и да сигурно снабдијевање ниједног тренутка не доведемо у питање. Уз све то, цијена електричне енергије и даље је међу најјефтинијима у региону, што потврђује улогу ЕРС као друштвено одговорне компаније од изузетног значаја за РС. Чињеница да је струја један од најјефтинијих енергената за огрев у Српској и да се највећи проценат становништва и даље грије на електричну енергију говори у прилог овој тези. Са друге стране, у европским земљама слика је потпуно другачија, електрична енергија је најскупљи енергент и просјечна потрошња домаћинстава значајно је мања и у сталном је паду.

Управо због повећања потрошње коју биљежимо из године у годину ЕРС је спремна на нове инвестиције и планира изградњу нових објеката и значајна улагања у већ постојеће. С тим у вези, у 2017. години урађен је капитални ремонт термоелектране Угљевик након најдужег међуремонтног периода од седам година, а који је по обиму послова и њиховом значају свакако највећи ремонт који смо радили у тој термоелектрани у протекле три деценије. ЕРС је у ремонт уложила 40 милиона КМ, а одрађени су капитални ремонти турбине и генератора, урађена је замјена електрофилтера и међупрегријача паре један. Након уградње новог електрофилтерског постројења, једног од најважнијих капиталних захвата, Термоелектрана Угљевик задовољиће најстроже европске еколошке стандарде када је ријеч о емисији чврстих честица.

За идућу годину планиран је и капитални ремонт ТЕ Гацко, која је у 2017. години била на висини задатка и имала одличну погонску спремност и добре производне резултате. Погонска спремност наших хидроелектрана је одлична и крај године донио је и значајно боље хидролошке прилике. Све електране су у погону и раде пуним капацитетом, тако да 2017. годину завршавамо добром производњом и вишковима електричне енергије, коју пласирамо на слободном тржишту.

НН: Какав ће бити финансијски резултат пословања?

КОВАЧЕВИЋ: Због лоше хидрологије, ЕРС је била принуђена да набави одређене количине електричне енергије за љетни период искључиво за снабдијевање наших купаца. Иако о финансијским резултатима холдинга не можемо говорити прије завршетка консолидованог финансијског извјештаја, то ће се одразити и на пословање ЕРС. Када је производња у питању, и поред лоше хидрологије биће испуњено преко 90 одсто ребалансираног плана производње за 2017. годину, односно произведено је 4.200 гигават-часова електричне енергије. Не смијемо заборавити да је у МХ ЕРС запослено око 9.200 радника и да су плате и доприноси свим запосленим редовно уплаћивани. Такође, редовно се измирују и све обавезе према добављачима и плаћају порези према држави. Само на основу пореза, такси, накнада и доприноса ЕРС је у овој години уплатила 204 милиона КМ. Поред тога, као друштвено одговорно предузеће, „Електропривреда“ на све начине у законским оквирима помаже бројне хуманитарне акције, спортске колективе, културне манифестације.

НН: Поменули сте и улагања у нове објекте? Какви су планови по том питању?

КОВАЧЕВИЋ: Планирана је изградња неколико великих енергетских објеката у Српској и у те намјене ЕРС је планирала да у 2018. години уложи 488 милиона КМ од чега су најзначајнија улагања у ХЕ Дабар, вјетропарк Хргуд, Бук Бијелу, Гацко ИИ, ХЕ Бочац ИИ. ЕРС је од почетка градње ХЕ Дабар инвестирала око 40 милиона КМ, а укупна инвестиција за изградњу хидроелектране је око 350 милиона КМ. Реализацијом пројекта ХЕ Дабар добићемо нових 160 МW снаге и 516 ГWх електричне енергије годишње. У току су активности на изградњи вјетроелектране Хргуд инсталисане снаге 48 МW и планирано је да се инвестира око 125 милиона КМ. Након пуштања у рад ВЕ Хргуд очекује се производња нових 125 ГWх електричне енергије годишње. И изградња МХЕ Бочац 2 тече планираном динамиком, а након пуштања у рад ове хидроелектране очекује се нових 42 ГWх електричне енергије годишње. Потписивањем уговора с кинеским партнерима формално је започет и пројекат изградње ТЕ Гацко ИИ инсталисане снаге 350 мегавата. Ради се о једној од највећих послијератних инвестиција, вриједној више од милијарду КМ, а ЕРС ће у пројекту имати 49 одсто власничког удјела.

Сви ови подаци потврђују констатацију да је ЕРС носилац развоја привредног и енергетског система Републике Српске и да је њена стабилност и потпуна функционалност од стратешког значаја. За све то велике заслуге припадају и ресорном министарству и Влади Републике Српске, која нам даје пуну подршку и показала је разумијевање у пројектима и инвестицијама покренутим у циљу развоја електроенергетског сектора, као и свим осталим активностима рада и пословања ЕРС.

НН: У развојним плановима ЕРС није запоставила ни развој и производњу струје из других обновљивих извора, као и развој дистрибутивне мреже?

КОВАЧЕВИЋ: МХ „Електропривреда Републике Српске“ у одржавање и ревитализацију постојећих производних објеката, изградњу нових производних објеката, као и одржавање и изградњу нове дистрибутивне мреже, посљедњих година инвестира око 145 милиона КМ годишње. Основни циљ је стабилан рад ЕЕС Републике Српске, сигурно снабдијевање потрошача електричном енергијом у Републици Српској, као и извоз електричне енергије на регионално тржиште. У посљедњем периоду ревитализована је МХЕ Месићи, која је изграђена далеке 1950. године, код које је повећана снага и производња, а у фази је ревитализација МХЕ Богатићи, која је изграђена 1947. године и очекује се повећање снаге и производње након ревитализације. Инвестиционо улагање електродистрибутивних предузећа МХ ЕРС у периоду 2015 – 2016. и девет мјесеци 2017. године износило је око 120 милиона КМ и односило се на изградњу и санацију нисконапонске и средњенапонске мреже, трафо-станица и кабловске мреже те на инвестиције у вези с изградњом МХЕ Цијевна 3, МХЕ Пакленица, МХЕ Месићи Нова и МХЕ Богатићи Нова, а улагања су износила око 90 милиона КМ. Ова улагања су од вишеструког значаја. С једне стране њихов се утицај мјери подизањем квалитета и континуитета испоруке, а са друге стране утицајем на смањење дистрибутивних губитака у мрежи. Потребно је рећи да је и током 2017. године настављен вишегодишњи тренд континуираног смањења дистрибутивних губитака. На бази података о оствареним дистрибутивним губицима на нивоу 10 мјесеци текуће године, током којих је остварени степен губитака на нивоу МХ ЕРС 10,87%, с разлогом се очекује да ће овај ниво губитака бити задржан до краја 2017. године. Током 2017. године континуирано су вођене активности и на откривању и санкционисању крађе електричне енергије. У првих 10 мјесеци откривена је 531 крађа, те је купцима по том основу фактурисан износ од 1,1 милион КМ. Оно што ову годину чини значајном је да је усвојеним новим Кривичним закоником РС неовлашћено трошење електричне енергије специфицирано као кривично дјело са запријећеном затворском казном, што је санкције учинило озбиљнијим и ефикаснијим. Да закључимо, у 2018. години очекујемо потпуну стабилизацију ЕРС и отварање новог инвестиционог циклуса за објекте о којима смо говорили. Желим да захвалим и свим нашим радницима, пословним партнерима и потрошачима који уредно измирују рачуне. Посебну захвалност дугујемо синдикалним представницима с којима имамо изузетан партнерски однос. Ове године потписали смо и нови колективни уговор, а и морам да истакнем да су синдикални представници показали максималну одговорност и бригу за систем у коме раде, и наравно раднике које заступају, тако да је колективни уговор плод заједничких напора и компромиса. Уједно користим прилику и да свим грађанима Српске честитам предстојеће празнике.

Извор: Независне новине