Електропривреда Републике Српске
ХЕТ финансира радове на три тунела вриједне 150 милиона КМ
24.10.2017.

У оквиру изградње система „Горњи хоризонти“, Хидроелектране на Требишњици /ХЕТ/ паралелно финансирају извођење радова на два тунела и тунелу за одводњавање Билећког поља, чија је укупна вриједност око 150 милиона марака, потврђено је у овом предузећу.

Радови се изводе на пробијању доводног тунела за ХЕ „Дабар“, постављању бетонске облоге на тунелу Фатничко поље – акумулација Билећа и пробијању тунела за одводњавање Билећеког поља.

Од 150 милиона КМ укупне инвестиције, највећи дио отпада на пројекат изградње доводног тунела, улазне грађевине и приступног тунела за ХЕ „Дабар“ – око 132 милиона КМ.

„Послије изградње приступних путева и неопходне електро мреже, прије годину дана почели су радови на пробијању приступног тунела Стражевица, а потом и на пробијању доводног тунела за ХЕ ‘Дабар’. Приступни тунел је у потпуности ископан (652 м) и урађена је примарна подграда, као и приступни плато, док се доводни тунел пробија са четири нападна мјеста“, кажу у ХЕТ-у.

У току је и фазна изградња бетонске облоге, дорада профила тунела и радови на контактном и консолидационом ињектирању на тунелу Фатничко поље – акумулација Билећа, чија је укупна вриједност 11,5 милиона КМ. Урађено је више од 2.000 метара облоге овог тунела.

Радови на ова два тунела се одвијају планираном динамиком.

За пробијање тунела за одводњавање Билећког поља ХЕТ је обезбиједио око 5,7 милиона КМ.

„Од 1.820 метара, колико је тунел дуг, до сада је прокопано више од 1.520 метара. Очекује се да преосталих око 300 метара буде ископано до краја године. Реализацијом овог пројекта ризици од поплава ће се елиминисати, а биће омогућено сигурније и успјешније управљање хидроенергетским системом“, поручују у ХЕТ-у.

Радови на тунелу за одводњавање Билећког поља не одвијају се у потпуности у складу са динамичким планом – због неповољне геолошке средине, процјеђивања и сталног усклађивања технологије грађења са условима терена.

Поред ових пројеката, ХЕТ, између осталог, реализује још један значаја пројекат – изградњу затвореног олимпијског базена у Требињу, чија је вриједност у првој фази радова око десет милиона КМ.

Hercegovina press